Escut d'Scala Dei

Imatge
 
Escut d'Scala Dei

Dimensions: 54  x  38 x 4cm

Època barroca (final segle XVI I- principi segle XVIII)
Procedència: Tortosa
Núm. Inventari: 140

Aquest delicat escut llavorat en alabastre representa l'emblema heràldic de la cartoixa d'Scala Dei, un cenobi que va donar nom a la comarca del Priorat. Es conserva prou bé, encara que mostra que va estar durant molt de temps exposat a l'exterior d'algun edifici, ja que té diverses parts desgastades pels agents atmosfèrics.
L'origen cert de la peça ens és desconegut, ja que tant podia procedir de la casa que els cartoixans tenien a la ciutat de Tortosa, situada al carrer de l'Àngel número 36, subhastada durant el Trienni Liberal (1820-23), com del mateix monestir o d'alguna de les seves propietats escampades per diversos llocs, dintre i fora de l'actual comarca del Priorat. Si fos aquest el cas, l'arribada al Museu Municipal de Tortosa es podria relacionar amb la figura de Joan Abril, el qual ocupà durant molt de temps el càrrec d'arquitecte diocesà, i hem de recordar que algunes de les parròquies d'aquella comarca depenen del Bisbat de Tortosa. Segons testimoni del mateix Abril, mentre exercia aquella feina va recollir materials històrics i arqueològics d'arreu de la diòcesi que va dipositar en els fons fundacionals del Museu de Tortosa.
Pel que fa a l'estil de la peça, respon prou bé als paràmetres propis del barroc: a més de l'escut pròpiament dit, hi ha una  corona vegetal que l'envolta i tres àngels, un només representat pel  cap, a la part inferior, i dos de cos sencer a banda i banda de la corona i que recolzen els seus peus a sobre d'una voluta que aguanta l'escut.
Tot i que no tenim cap dada concreta i indiscutible pel que fa a la identificació de l'artista que va treballar aquesta peça, podem entreveure prou semblances amb obres similars de l'escultor Isidre Espinalt i Serra-Rica. Aquest artífex, especialitzat en el treball de l'alabastre, va viure a cavall dels segles XVII i XVIII i ens va deixar mostres del seu art a diversos llocs del sud de Catalunya, entre els quals trobem la cartoixa d'Scala Dei. D'altra banda, a la catedral de Tortosa s'hi conserven les restes de quatre àngels d'alabastre, sorgits de les mans d'aquest escultor i que mostren certes similituds d'estil amb aquest escut del Museu de Tortosa, detectables sobretot en el tractament dels rostres o en la manera de resoldre els volums de les figures.
 

Joan-Hilari Muñoz

Per saber-ne més:
GORT, E.: Història de la cartoixa d'Scala Dei. Reus: Fundació Roger de Belfort, 1991.
MUÑOZ, J.-H. “Les obres d’Isidre Espinalt a Tortosa”, Història de les Terres de l'Ebre. Vol. V. Art i Cultura. Tortosa: Fundació Privada Ilercavònia Futur i Universitat Rovira i Virgili, 2010, 216-217.