La quarta edició de Proto-fest se celebrarà del 15 al 28 de juliol a Tortosa i al llarg de dues setmanes el festival combinarà quinze concerts vocals, corals, orquestrals i de cambra amb cursos de formació impartits per professorat de prestigi. Com en les darreres edicions, el festival portarà la música a diversos punts del nucli històric de la ciutat, i apostarà per la recuperació del patrimoni historicomusical mitjançant la descoberta i la interpretació d'obres inèdites o poc conegudes de dones i de compositors del territori.
Reivindicar les dones compositores
La formació de cambra Accent Ensemble obrirà el festival amb un concert (dilluns, 15 de juliol a les 20.00 h als Reials Col·legis) amb obres inèdites de dones compositores que van viure a cavall dels segles XIX i XX. El talent femení també serà l'eix principal del concert commemoratiu de 150 aniversari del naixement de la compositora Lluïsa Casagemas i Coll (divendres, 26 de juliol a les 20.00 h als Reials Col·legis). Va ser la primera dona autora d'una òpera a Catalunya i es va erigir en referent del modernisme musical. La soprano Teresa Garrigosa i la pianista Ester Vela interpretaran petites joies musicals sorgides de la ploma d'una de les deixebles que el mestre Felip Pedrell va tenir més estima.
Una aposta per l'univers Pedrell
Com en altres edicions del festival, el compositor Felip Pedrell (Tortosa 1841 - Barcelona 1922) prendrà protagonisme. Dimarts, 16 de juliol, a la Cripta de l'Església de la Reparació, el Cor Pedrell aprofundirà en la petja que el músic va deixar en compositors i compositores d'arreu d'Europa. També a les Terres de l'Ebre. Per això, oferirà un repertori que, entre altres, inclourà obres dels compositors tortosins Rossend Aymí i Josep Ollé, amb l'objectiu de relligar la trajectòria de tres generacions de músics de la ciutat.
Encara que sigui indirectament, el mestre Pedrell també serà present en el Concert Participatiu dimecres, 24 de juliol, a les 19.30 h a la plaça de l'Absis de la Catedral) dirigit per Francesc Valldecabres i amb el Cor Pedrell com a cor pilot, en el qual es recuperaran peces de Joan Antoni Nin i Ramon Carnicer. Al final del segle XIX, Nin —musicòleg, compositor i mestre de capella de catedral de Tortosa— va ser professor Felip Pedrell, clau en els primers anys de formació del compositor tortosí. El programa també inclourà obres del compositor targarí Ramon Carnicer, autor de l'himne dedicat a Gandesa durant la Primera Guerra Carlista (1833-1840). El concert és fruit de la recerca impulsada per l'historiador Roc Salvadó i el músic David Matheu.
En la línia de recuperar repertori inèdit, l'Orquestra Barroca de Barcelona oferirà un concert (dimecres, 17 de juliol, a les 19.00 h als Reials Col·legis) amb obres de l'arxiu de l'Església del Pi de Barcelona, recuperades per Jordi Sacasas; i composicions del mestre de capella de la Catedral de Tortosa, Valero Moreno (1714-1780), recuperades per David Matheu.
Un viatge a la música del Renaixement
El primer cap de setmana de Proto-fest coincideix amb la celebració de la Festa del Renaixement i per aquest motiu s'han programat dos concerts de música del segle XVI. Dissabte, 20 de juliol, a les 20.00 h, la Sala Polvorí del Castell de la Suda acollirà un concert Cant del Renaixement de l'alumnat de la Masterclass de Can Històric que s'ha programat en el marc de Proto-fest, amb direcció de Jordi Domènech. L'endemà, Jonathan Carbó i Cecília Arroyo oferiran un concert per a orgue i veu, amb una selecció d'obres del segle XVI: motets, madrigals, àries i canzonettes.
El programa del festival inclourà un concert l'OCTO (Orquestra de Cambra de Tortosa) amb la viola solista Rivka Golani, sota la batuta del director Ricardo Forner, en el qual s'entrenarà una obra comissionada per Proto-fest titulada, Ataaba, escrita pel compositor Lluís Cavalleria. En aquest concert també permetrà gaudir de l'estrena a Catalunya d'una obra del compositor Mathieu Robert.
D'altra banda, el guitarrista Jacob Cordover, habitual dels escenaris més prestigiosos del món i reconegut per la força tècnica i la precisió de les seves interpretacions, oferirà un concert eclèctic amb peces clàssiques i de nova creació (dimarts 23 de juliol, a les 20.30 h al Convent de la Puríssima Concepció Victòria). Dimecres 24 de juliol, coincidint amb el 86è aniversari de l'esclat de la Batalla de l'Ebre (1938), Proto-fest torna a proposar una acció artística transdiciplinaria a la plaça dels Dolors (20.30 h), en un acte de reivindicació de la memòria democràtica vinculada a la Guerra Civil.
La formació amb base a Londres Erdesz Viola Quartet, integrada exclusivament per violes, explorarà la sonoritat de quatre instruments construïts pel luthier Otto Erdesz (dijous, 25 de juliol, a les 20.00 h Reials col·legis). Sota la direcció de la solista Rivka Golani, presentarà un programa que amb obres de Bach, Shostakovich i York Bowen. Dissabte, 27 de juliol, a les 20.00 h als Reials Col·legis, Roger Illa, proposarà un viatge per la sonoritat i la màgia del repertori pianístic. El periple repassarà l'humor mozartià, l'elegància i subtilesa de Haydn i la malenconia de Schubert. Proto-fest 2024 clourà diumenge, 28 de juliol, a les 20.30 h als Reials Col·legis amb el concert The instruments of the Passions, interpretat per Recondita Armonia & Lixsania Fernánez. El programa explorarà la riquesa sonora i emocional de la viola de gamba a través d'una acurada selecció de suites, sonates i àries de les passions de Johann Sebastian Bach.
Tots els detalls del programa es poden consultar www.proto-fest.com. Les antrades dels concerts —n'hi ha de gratuïts i de pagament (5€)— ja són a la venda a través del web del festival.
Classes amb músics de renom internacional
Des de la primera edició, Proto-fest també ha apostat per la formació. Així, el programa general d'activitats del festival inclou masterclasses de bandoneó, violí, viola, violoncel, música de cambra, cant i la interpretació en orquestra. L'equip docent estarà format per figures com la violista Rivka Golani (professora al Trinity College de Londres), el bandoneonista i compositor Marcelo Mercadante (ha col·laborat amb artistes com Joan Manuel Serrat, Miguel Poveda i Sílvia Pérez Cruz); el contratenor i pianista Jordi Domènech (ha actuat al Liceu i s'ha especialitzat en la música del barroc); el director de cors i orquestra Francesc Valldecabres (professor del Conservatori Professional de Catarroja i director de l'Orfeó Universitari de València), i el violoncel·lista Oriol Aymat (col·laborador de l'orquestra del Teatre del Liceu i la Camerata XXI, membre del grup de pop-rock Blaumut). L'any passat hi van participar un centenar d'estudiants de música, nacionals i internacionals.
El Proto-fest està organitzat per l'Associació Festival de Música de Tortosa, una entitat sense ànim de lucre encapçalada per la soprano Cecília Aymí i el violista David Matheu, codirectors del festival. El certamen compta amb el suport d'institucions públiques com de l'Ajuntament de Tortosa, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), la Diputació de Tarragona, l'Institut Català de les Dones i el Consell Comarcal del Baix Ebre. Proto-fest forma part de la marca Festivals Terres de l'Ebre promoguda pel Col·lectiu Cultura.