La donant és besnéta de Clotilde d'Abària i Fortuny, qui protagonitza el retrat, i membre de la nissaga tortosina dels Abària
Clotilde d'Abària era filla de Manuel d'Abària Brias, batejat a la Parroquià de Sant Jaume de Tortosa l'any 1817 i descendent de la nissaga tortosina dels Abària, qui, originaris de Lazkao (Guipúscoa), arribaren a la ciutat a finals del segle XVI per prendre part i dirigir posteriorment les obres de la Catedral de Santa Maria.
Maria Lluïsa Oliveda ha explicat algunes anècdotes de la seva besàvia referides a la seva bellesa, al seu caracter decidit i exigent, i al seu comportament avançat al temps que li va tocar viure. Clotilde d'Abària era coneguda a Barcelona com "La perla tortosina", i les seves aparicions al Liceu eren molt comentades. Es va casar amb un industrial ric de Barcelona i va tenir tres fills, un dels quals l'avi de Maria Lluïsa Olveda. Avui té descendents a l'Estat espanyol, Itàlia i Sudamèrica. En el moment de fer la donació del quadre, Olveda ha expressat la seva satisfacció perquè el retrat de la seva besàvia pugui tornar a Tortosa i ser exhibit a l'Ajuntament. L'alcalde, de la seva banda, ha lliurat una placa commemorativa a Maria Lluïsa Oliveda com a mostra d'agraïment de la ciutat de Tortosa cap a ella i la seva família. Bel ha acompanyat Olveda a visitar el Palau Abària, avui seu de la Delegació del Govern, i antígament casa dels seus avantpassats.
Francesc Masriera, pintor, escultor i orfebre, cultiva el genere del retrat i la pintura orientalista seguint l'estela de Fortuny a la Barcelona del segle XIX. Fou membre d'una important nissaga d'orfebres i artistes. El retrat de Clotilde d'Abària, signat pel pintor l'any 1878, n'és un excel·lent exemple que passarà a ampliar el fons de pintura de la segona meitat del segle XIX del Museu, integrada fins avui per obres dels artistes tortosins Antoni Casanova i Francesc Gimeno.
Es dóna la circumstància que a les escales d'accés a la 1a planta de l'edifici de l'Ajuntament hi ha dos quadres amb els retrats del germà i cunyada de Francesc Masriera, l'autor dels quals és el seu amic Antoni Casanova. Aquest últim signa l'oli sobre tela "Carles V i Tiziano", que ara compartirà protagonisme amb el "Retrat de la senyora Clotilde d'Abària i Fortuny".
Altres obres de Francesc Masriera formen part de les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) o del Museo del Prado.