Anys de llum a la ciutat. L'empremta social, cultural i científica del XIX al XX a Tortosa

14/10/2015
Imatge
 
Anys de llum a la ciutat. L'empremta social, cultural i científica del XIX al XX a Tortosa

Una macroexposició en set espais emblemàtics, amb peces inèdites i activitats paral·leles, posarà en relleu els fonaments de la Tortosa moderna

La Tortosa d'avui no s'entendria sense les transformacions urbanístiques, socials o culturals que hi van tenir lloc al tombant del segle XIX al XX. En aquella època, la capital del Baix Ebre optava per la modernització apostant per les comunicacions, la indústria, el comerç, l'entramat associatiu o la iniciativa privada. Mostra d'aquest impuls històric és la irrupció de destacades personalitats de les arts i les ciències (el pintor Francesc Gimeno, el músic Felip Pedrell, l'arquitecte Pau Monguió, o el metge i investigador Jaume Ferran), la transcendència de les quals supera l'àmbit estrictament local. Ara, la macroexposició Anys de llum a la ciutat, impulsada per l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa, pretén redescobrir tot aquest llegat, posar-lo en valor i mostrar-lo al gran públic a través de set grans espais temàtics però amb un únic discurs narratiu.

La iniciativa, que arranca el proper 22 d'octubre, compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa, el Col·legi d'Arquitectes, l'Observatori de l'Ebre, l'Arxiu Històric Comarcal, diferents artistes -Tom Carr n'és un-, entitats i particulars. Fins al 10 de gener, Anys de llum a la ciutat permetrà contemplar obres inèdites per al gran públic, entre les quals algunes obres del pintor costumista Antoni Casanova Estorach, o correspondència del metge, investigador i Nobel de Medicina Santiago Ramón y Cajal. Comissariada per l'artista i professor del centre tortosí d'ensenyaments artístics Leonardo Escoda, Anys de llum a la ciutat coincideix amb el 150è aniversari del naixement de Pau Monguió, qui va ser arquitecte municipal de Tortosa. Però no només la commemoració d'aquesta il·lustre figura justifica la posada en marxa de tan ambiciosa iniciativa: aquesta gran exposició també pretén reivindicar una època no prou coneguda tot i la seva rellevància. En aquest sentit, molts dels artífexs d'aquella nova Tortosa van deixar empremta al conjunt del país.

Set grans exposicions temàtiques

Anys de llum a la ciutat es configura a l'entorn de diferents exposicions temàtiques en diferents espais de la ciutat i de la rodalia, complementades amb activitats paral·leles que s'adrecen a un públic divers. Tot plegat permetrà traslladar al visitant la importància que van tenir els personatges i les seves obres en l'evolució de la ciutat. Així doncs, la mostra sobre LLENGUATGES D'ART (Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa), inclourà obres de Gimeno, Casanova Estorach, Márquez i Querol, algunes de les quals mai no s'havien esposat públicament. Les obres provenen de col·leccions particulars, del Museu d'Art Modern de la Diputació a Tarragona i de l'Ajuntament de Tortosa. Pel que fa a la CULTURA I ANTROPOLOGIA (Palau Climent, seu de la Diputació a la ciutat), la mostra se centrarà en la construcció de l'home modern, a través d'objectes d'ús domèstic i personal. En l'àmbit de la CIÈNCIA (Observatori de l'Ebre, a Roquetes), es mostraran instrumental i documentació de gran valor científic i tecnològic, procedents de col·leccions particulars, Museu d'Història de la Medicina de Catalunya i el propi observatori. L'URBANISME (Col·legi d'Arquitectes, demarcació de l'Ebre) s'explicarà a través de rellevants documents i plànols  del fons de l'entitat i també de l'Arxiu Comarcal. D'altra banda, l'àmbit de l'ARQUITECTURA (Museu de Tortosa) també exposarà plànols i objectes, i centrarà part del seu discurs en el 150è aniversari del naixement de Pau Monguió. L'ENGINYERIA (Mercat de Tortosa) aportarà una nova visió de l'edifici i de la seva estructura, amb sostre de l'arquitecte Joan Torras, a través d'una intervenció que en destacarà elements emblemàtics que fins ara havien passat desapercebuts. Finalment, la DOCUMENTACIÓ (Arxiu Històric Comarcal) estarà representada en una exposició de fons de l'època i de documents de personatges, edificis i altres actius patrimonials, que es podran consultar. Anys de llum a la ciutat també donarà cabuda a la música i als actius patrimonials, indispensables també per conèixer més i millor la importància que el pas del segle XIX al XX va tenir per a la ciutat.

Itineraris i actes paral·lels

La iniciativa inclou activitats complementàries com ara taules rodones, conferències, concerts, recorreguts, visites comentades i continguts també a la xarxa. Pel que fa als espais, s'obriran el tercer cap de setmana de cada mes, i hi haurà la possibilitat d'arribar-hi amb autobusos públics. D'altra banda, s'habilitaran itineraris per carrers i places de la ciutat que senyalitzaran indrets de manera física o virtual, mitjançant "marques del temps" i jocs de llum que aportaran una visió artística i inèdita de la ciutat. Els diferents espais i edificis estaran senyalitzats mitjançant codis QR. D'altra banda, el conjunt d'actes i esdeveniments que configuren Anys de llum a la ciutat, així com el seu contingut conceptual, seran accessibles a través d'una web específica, disponible a partir del dia de la inauguració.