Jaume Rocamora. Proposta per a una col·lecció

Imatge
 
Jaume Rocamora. Proposta per a una col·lecció
Data: 
03/03/2018 - 29/04/2018
Lloc: 
Sala Antoni Garcia
Horari: 
De dimarts a divendres de 10 a 13.30 h; Dissabtes de 16 a 18.30 h; Diumenges d'11 a 13.30 h; Dilluns i festius tancat

Una visió renovada de l'obra de l'artista tortosí Jaume Rocamora.
La mostra aplega unes 40 obres pertanyents a diferents períodes creatius de l'artista.

L'exposició

L'exposició, comissariada i produïda pel Museu de Tortosa, presenta una quarantena d'obres datades entre els anys 60 del segle passat i l'actualitat. La tria, fruit d'una mirada expectant i analítica al conjunt de l'obra de Jaume Rocamora, ens ha permès seleccionar un grup de peces que, a manera de col·lecció, configuren la mostra.

El Museu que s'ha centrat a oferir una visió polièdrica i renovada de l'obra d'aquest artista. Comissariada per Núria Segarra ha comptat amb la col·laboració del crític d'art Francesc Miralles.

La presentació de les obres a l'espai expositiu, disposades en petits conjunts, té com a objectiu propiciar el diàleg entre peces de diferent cronologia, i ens permet reflexionar sobre alguns dels aspectes que configuren el llenguatge artístic de Jaume Rocamora. Redescobrir el treball de l'artista més enllà dels paràmetres temporals desvetlla alguns dels patrons de creació què es troben latents al llarg de la seva trajectòria.

És aquest diàleg el fil conductor que guia l'exposició i crea els diferents eixos que estructuren la mostra: L'essencialitat de la línia, El color com a codi constructiu, El traç nu, Identitat, L'art de la combinatòria i Tractats d'Artífex, aquest darrer el podeu visitar a la recepció del Museu.

Les obres exposades són propietat de l'artista, algunes però pertanyent a col·leccions particulars i a la del mateix Museu de Tortosa. La pintura, el collage, el dibuix, el gravat i els llibres d'artista formen part de la mostra, que presta una atenció especial a les obres inèdites o menys conegudes, totes elles ens conviden a reflexionar i redescobrir aspectes poc coneguts del món creatiu de Jaume Rocamora.

L'artista

Jaume Rocamora va néixer el 6 de juliol de l'any 1946 a Tortosa, on ha viscut i treballat de forma continuada al llarg de la seva vida. Inicià la seva formació artística a l’Escola Taller d’Art de Tortosa l'any 1956.

L'any 1966 va realitzar la seva primera exposició individual al Cercle Artístic de Tortosa i va dur a terme el primer viatge a París, que el va connectar amb el món de l'art internacional. La seva formació es complementà l'any 1969 a les classes del Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona. L'instint i la motivació guiaran l'aprenentatge amb què Jaume Rocamora crearà de manera continuada el pòsit de referents culturals que l'han enriquit i format com a persona i com a artista.

Des de l'any 1978 en què va presentar a l'Ateneu de Barcelona Els Cartons i Rocamora, ha desenvolupat, amb llenguatge propi i des de l'abstracció geomètrica, una important trajectòria artística. Ha exposat en importants sales, museus i espais d'art de Catalunya com a Arts Santa Mònica, al Museu de Montserrat o la Fundació Vila Casas i també a la resta de l'Estat espanyol. No ha deixat de banda la projecció internacional de la seva obra exposant a França, Itàlia, Estats Units, Anglaterra, Alemanya o Holanda entre altres països.

D'ell afirma el comissari i crític d'art Bernard Fauchille: "El seu treball demostra un desig rigorós d'explorar zones allunyades de les tendències actuals. Negant-se a les fórmules fàcils, ha variat la seva producció tot  i mantenir-se fidel als seus principis plàstics fonamentals. J. Rocamora, amb la seva riquesa, subtil sensibilitat i precisió, em sembla un dels millors artistes espanyols contemporanis ".

Catàleg de l'exposició Rytmhe & geometry, 2016 Convent Cordeliers Châteauroux (França)