Al novembre inaugurem l'exposició 'La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica'

07/10/2019
Imatge
 
Al novembre inaugurem l'exposició 'La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica'

L’exposició, que resumeix 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria del territori català, articula el seu discurs a través de més de 300 objectes procedents de 19 museus catalans.

La mostra és una aproximació al passat a través de la riquíssima cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l’arqueologia de la mort. Ha estat produïda i organitzada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i pel Museu de Gavà, a través de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya (Arqueoxarxa).

El món de la mort ha servit per definir, i encara ara defineix, algunes de les cultures principals de la prehistòria del nostre país i, per tant, és clau per al seu estudi.  Les pràctiques funeràries tenen un interès per sí mateixes, però també ens permeten aproximar-nos a la prehistòria. Les pràctiques funeràries són un mirall del món dels vius i per tant reflecteixen temes tan diversos com el canvi cultural, la relació dels nostres avantpassats amb el seu entorn, els contactes i intercanvis, les creences i el món simbòlic dels nostres avantpassats... I a través del passat, el coneixement de la nostra cultura en el present.

L’exposició incorpora informació i objectes de troballes singulars recents, com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de can Sadurní a Begues, les novetats de les necròpolis del Vallès i del Penedès, els sepulcres en mina de Gavà, el sepulcre megalític de Seró a la Noguera, la Cova de Montanisell, i tantes d’altres. De fet, alguns dels materials que es mostren encara estan en estudi.