Migratoebre. Per un riu ple de vida

Exposició
Imatge
 
Imatge
 
Migratoebre. Per un riu ple de vida
Data: 
28/10/2016 - 27/11/2016
Lloc: 
Sala Antoni Garcia
Horari: 
De dimarts a divendres de 10 a 13.30h. Dissabtes de 16 a 18.30h Diumenges i festius d'11 a 13.30h

Inauguració el 28 d'octubre a les 19.30 h, a la sala Antoni Garcia del Museu.

El projecte Life MigratoEbre té com a objectiu recuperar al tram final del riu Ebre unes poblacions sanes i viables de les quatre espècies de peixos migradors de l’Ebre: l’esturió, la saboga, la llampresa i l’anguila, i al mateix temps millorar la connectivitat de l’Ebre català adaptant i fent permeables als peixos les barreres fluvials que hi trobem, l’assut de Xerta-Tivenys, el d’Ascó i la presa de Flix. Per complir amb els objectius el Life MigratoEbre inclou un conjunt d’accions com la reintroducció d’espècies desaparegudes, el seguiment del conjunt de les poblacions de peixos, la millora dels hàbitats, la construcció de passos i la realització de campanyes de difusió per sensibilitzar la població local i aconseguir la seva implicació mitjançant la creació d’una xarxa de voluntariat.

L’exposició “MIGRATOEBRE. Per un riu ple de vida” ha estat produïda pel el Museu de les Terres de l’Ebre per encàrrec del socis promotors del projecte Life MigratoEbre: el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’IDECE, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, la Fundació Catalunya la Pedrera, l’IRTA i el Museu del Ter. La mostra vol donar a conèixer a la població el Life Migratoebre i les seves actuacions, i al mateix temps explicar el marc històric i ecològic del tram final del riu Ebre i les espècies de peixos que hi viuen, incidint especialment en l’esturió, la saboga, la llampresa i l’anguila.

La supervivència a l’Ebre d’espècies tan emblemàtiques i valuoses a escala mundial com l’esturió o la llampresa, dos fòssils vivents; l’anguila, una criatura que per reproduir-se creua l’Atlàntic en un viatge transoceànic, o la saboga, sens dubte el peix més popular a les Terres de l’Ebre durant segles, esdevé un projecte de futur. En el marc de la recuperació de l’Ebre com un símbol d’identitat i de diversitat mediambiental del nostre territori, depèn de les actuals generacions que puguem mantenir aquestes quatre espècies en un nou context orientat per un model de desenvolupament sostenible que hauria de preservar, com un dels eixos estratègics, un riu ple de vida (natural, cultural, de lleure...).

L’exposició inclou textos, fotografies, objectes originals i maquetes, que es complementaran amb un audiovisual, i itinerarà dins dels anys 2016 i 2017 per diferents municipis de les Terres de l’Ebre com Amposta, Tortosa, Flix, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita, l’Ametlla, Mora d’Ebre, Sant Jaume d’Enveja, Xerta i Tivenys.. Aquesta exposició, amb les accions de difusió i participació que l’acompanyen, vol contribuir a donar a conèixer i fer possible aquest projecte col·lectiu, que compta amb el suport de la Unió Europea i del Govern de la Generalitat de Catalunya.