Gaites, gralles i dolçaines

Exposició
Imatge
 
Gaites, gralles i dolçaines
Data: 
26/10/2018 - 10/02/2019
Lloc: 
Sala Antoni Garcia
Horari: 
De dimarts a divendres de 10 a 13.30 h; Dissabtes de 16 a 18.30 h; Diumenges d'11 a 13.30 h; Dilluns i festius tancat

Inauguració el 26 d’octubre a les 19.30 h al Museu de Tortosa

Sense música no hi ha festa, i és molt difícil imaginar-se'n una obviant el seu paisatge sonor. Els instruments festius per excel·lència de les cultures mediterrànies són els oboès d'ús popular. Al territori de l'antiga Diòcesi de Tortosa, en tenim un de propi, que posava música a les festes des del Priorat fins a l'Alt Maestrat i des dels pobles de costa fins al Baix Aragó, acompanyat sempre per la percussió d'un tambor: la gaita. Malgrat que tots els oboès mediterranis tenen moltíssimes semblances, hi ha característiques subtils que els diferencien entre ells, i això passa també entre la gaita i els seus veïns més immediats: la dolçaina valenciana i la gralla.
Històricament, la gaita ha estat un instrument solista, només acompanyada pel tabal. Actualment la parella de gaiters és minoritària i ha proliferat l'aparició de formacions més grans amb les colles de dolçainers i grallers. Així avui, a les comarques centrals dels Països Catalans, terres de cruïlla, conviuen els tres instruments amb els seus conceptes diversos d'estils i repertoris. Tres punts de vista diferents per a un mateix objectiu: posar música a la festa.
La mostra és el fruit de molts anys de recerca del comissari Joan Pellisa, lutier, músic i investigador especialitzat en organologia i història dels instruments de vent populars i de corda polzada dels Països Catalans.
Amb la finalitat d'oferir un estat de la qüestió d'aquest fet musical i festiu a l'actualitat s'ha ampliat la recerca amb el suport de l'IRMU, la col·laboració de les diferents colles de gaites, grallers i dolçainers del territori, i d'un equip de recerca format per Clàudia Giménez, Hermínia Domènech, José Vicente Castel i Eva Castellanos. Els resultats d'aquesta recerca es van publicar parcialment a l'Inventari del Patrimoni Cultural  Immaterial de les Terres de l'Ebre  http://www.ipcite.cat/ipcite/.

La mostra ha estat organitzada pel Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l'Ebre, SAM Terres de l'Ebre i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Visita guiada a l’exposició a càrrec del comissari Joan Pellisa
Diumenge 11 de novembre a les 12 h
Sala Antoni Garcia